Peltolan siirtolapuutarhan järjestyssäännöt

Hyväksytty yhdistyksen kokouksessa 18.8.2021

syysleimu.jpg

Periaatteet

Siirtolapuutarhan siisteys, yhtenäinen ilme, viihtyisyys, turvallisuus ja kestävä kehitys.

1.

Viljelijän on huomioitava naapurit ja muut mökkiläiset niin, että hän ei häiritse toisten viihtyvyyttä. Yleistä järjestystä koskevat säännöt pätevät myös Peltolan siirtolapuutarhan alueella. Melua aiheuttavat remontit tulee suorittaa arkisin klo 8.00–20.00 ja lauantaisin klo 9.00–18.00 välisenä aikana. Sunnuntaisin tulee välttää kovaäänisten puutarhalaitteiden käyttöä.

2.

Palstan käytön suhteen on noudatettava koko siirtolapuutarha-aluetta ja palstaa koskevia vuokrasopimuksia.

3.

Talontietä ja Saunatietä lukuun ottamatta moottoriajoneuvoilla ajo on kielletty, paitsi jos kyse on välttämättömästä huoltoajosta. Tällöin nopeus on 10 km/h. Autojen pysäköinti on sallittu ainoastaan merkityllä pysäköintialueella. Palstojen eteen saa pysähtyä vain purkamista ja lastaamista varten.

4.

Viljelijällä on oikeus asua mökissään yhtäjaksoisesti 15.4.— 1.10. Muina aikoina mökissä saa oleskella tilapäisesti. Viljelijällä tulee olla pysyvä osoite muualla. Alueella ei ole talvihoitoa, joten oleskelu tapahtuu omalla vastuulla. Mökkiä ei saa vuokrata ulkopuoliselle eikä vuokraoikeutta saa siirtää toiselle ilman yhdistyksen lupaa.

5.

Mökki ja palsta on pidettävä hyvässä kunnossa. Portin välittömään läheisyyteen on sijoitettava postilaatikko, johon jakelu voidaan suorittaa hiekkatieltä. Mökki on varustettava mökin seinään hiekkatielle näkyvälle paikalle kiinnitetyllä mökin numerotaululla.

Kaikkiin mökin muutos- ja rakentamistoimenpiteisiin, esimerkiksi säädetyn rakennusmateriaalin muutoksiin, on pyydettävä lupa yhdistyksen hallitukselta ja tarvittaessa Turun kaupungin rakennusvalvonnalta ennen toimenpiteisiin ryhtymistä. Mökin ja palstan rakentamistoimenpiteissä ja rakennelmissa noudatetaan Peltolan Siirtolapuutarhan ohjetta katoksista ja muista rakennelmista.

6.

Mökki, lipputanko ja suuret hedelmäpuut on sijoitettava palstan asemapiirroksen (ks. piirros) mukaisella tavalla. 8 m korkea lipputanko pystytetään noin 12 m:n päähän hiekkatien rajasta samaan linjaan läheisten palstojen lipputankojen kanssa.

7.

Palstoille ei saa rakentaa saunaa. Sadevesiviemäriin ei saa johtaa pesu- eikä muita jätevesiä. Harmaavedet on käsiteltävä asianmukaisesti.

8.

Avotulen teko ja roskien poltto on kielletty.

9.

Viljelijän on huolehdittava, että palsta ja sitä rajoittava tieosuus pysyy siistinä ja puhtaana sekä oma pensasaita leikattuna noin metrin korkuiseksi tieltä mitattuna. Aitaa ei saa leventää tien päälle. Pensasaitalinjaan sijoitetun portin leveys ja korkeus ovat enintään 1 m. Portissa voi kuitenkin olla kaari.

10.

Palstan naapurinpuoleisella sivurajalla on oltava pensasaita, mielellään vadelma-aita, joka istutetaan niin etäälle rajasta, että marjoja poimittaessa voidaan seistä omalla palstalla. Palstan sivurajat saa aidata korkeintaan 90 cm korkealla kevytrakenteisella verkko-, rautalanka- tms. aidalla, ei kuitenkaan piikkilanka-aidalla. Puuaidat ja muut jäykkärakenteiset ja selvästi erottuvat raja-aidat sekä rajaojat on kielletty.

11.

Palstalla olevat puut on leikkaamalla pidettävä sellaisina, etteivät ne leveydellään ylitä palstan rajaa eikä puiden korkeus ylitä mökin harjan korkeutta. Korkeus mitataan rinnetontilla mökin ylärinteen puolelta. Poikkeuksista edelliseen kuullaan naapureita ja pyydetään lupa yhdistyksen hallitukselta. Puita istutettaessa on noudatettava annettuja ohjeita (ks. liitepiirros). Palstalle saa istuttaa ainoastaan hedelmä- ja koristepuita sekä marja- ja koristepensaita.

12.

Torjunta-aineiden käyttöä on vältettävä. Torjunta-aineiden käytössä noudatetaan ohjetta Torjunta-aineiden käyttö Peltolan siirtolapuutarhassa.

13.

Palstalla ei saa kasvattaa haitallisiksi vieraslajeiksi luokiteltuja kasveja. Viljelijän tulee kerätä havaitsemansa espanjansiruetanat ja hävittää ne asianmukaisesti. Luonnon eläinten ruokinta on kielletty Peltolassa. Lemmikkieläimet on pidettävä omalla aidatulla palstalla tai kytkettynä.

14.

Eloperäiset jätteet on jokaisen kompostoitava palstallaan. Jokaisella palstalla on oltava vähintään yksi jyrsijöiltä suojattu komposti. Jätteet, joita ei voida kompostoida, on vietävä niitä varten osoitettuun paikkaan noudattaen lajitteluohjeita.

15.

Viljelijän on osallistuttava yhteisten alueiden hoitamiseen joko osallistumalla talkoisiin tai maksamalla talkoomaksu.